OPĆINA JASENICE
POVIJEST

Velebit, Majstorska cesta, Zrmanja, Novigradsko more, Novsko ždrilo i mostovi, sve ono što danas znamo kao turističku privlačnost nekada davno značilo je opstanak i život, često surov i težak, našim precima koji su tvrdoglavo pokušavali i uspijevali ostvariti suživot sa svim tim veličinama. Jedino se s burom nisu hvatali ukoštac, već su pred njom uzmicali i samo je još ona ostala nepokorena sila na ovom prostoru.

S povijesnoga gledišta, područje Jasenica i njima pripadajućih naselja Maslenice, Rovanjske i Modriča čini jednu zaokruženu teritorijalnu cjelinu velebitskog Podgorja koje se u zemljopisnom smislu proteže od Senja na sjeveru do ušća Zrmanje na jugu. Premda dio Podgorja od Karlobaga prema jugu, skupa s područjem Jasenica, geografski pripada sjevernoj Dalmaciji, on je po načinu života njegovih stanovnika, vezama sa susjednim područjima koje je to pučanstvo tijekom minulih razdoblja prošlosti ostvarivalo, narodnim običajima koji su se u tom dijelu Podgorja njegovali i sačuvali te po velikom broju ostalih pokazatelja, u povijesnom smislu imao daleko više sličnosti s ostalim dijelom podvelebitskog Podgorja, pa i Like, nego s priobalnim područjem Dalmacije. Vjekovna usmjerenost jaseničkog područja na Velebit i njegova vezanost uz njega zajamčena je kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Ljetno stočarenje jaseničkih pastira na pogodnim velebitskim platoima, pjesme s velebitskom tematikom kao nezaobilazan dio jaseničkog folklora samo su neki od čimbenika koji Jasenice i njihovo pučanstvo vežu čvrsto uz Planinu. Područje Jasenica, koje se u dužini od dvadesetak kilometara proteže od Modriča na zapadu do zaseoka Nekići pod brdom Bobija nadomak Obrovca na istoku te od velebitskog prijevoja Malog Alana na sjeveru do Novigradskog mora na jugu, bilo je naseljeno već od prapovijesti te je imalo važnu ulogu u povezivanju sjeverne Dalmacije i Podgorja s prekovelebitskom Hrvatskom. Taj se kontakt ostvarivao starim putovima preko Velebitakojima su se uz trgovačku robu prenosili i miješali narodni običaji i način života te na taj način do danas nerazdvojno vezali velebitsko Podgorje s Likom.

Jasenice

Jasenice se nalaze u južnom dijelu velebitskog podgorja. Sastoje se od nekoliko danas zasebnih naselja, nastalih od starih jaseničkih zaselaka – Modriča, Rovanjske, Maslenice, Jasenica. Područje Jasenica prostire se od Modriča na zapadu do bivše tvornice glinice ponad Obrovca na istoku te od velebitskog prijevoja Mali Alan i vrhova Velebita na sjeveru do Novigradskog mora na jugu.

Jasenice pripadaju tipu raštrkanog naselja, sastavljenog od niza manjih zaselaka, čije se stanovništvo u prošlosti najviše bavilo stočarstvom. Kroz Jasenice prolazi jedna od najpoznatijih dionica autoceste A1 od tunela Sv. Rok do Rovanjske, a Novsko ždrilo u Rovanjskoj premošćuje jedan most, novi i u Maslenici stari. Jasenice obiluju prirodnim ljepotama, poput predjela na Velebitu (Mali Alan, Tulove grede, Podprag, Gornja i Donja bukva, Libinje, Kraljičina vrata), a ponad Jasenica dominira drugi po veličini velebitski vrh Sveto brdo (1.753 m). Kanjon Zrmanje od Obrovca do ušća u Novigradsko more predstavlja jugoistočnu granicu Jasenica prema susjednom Kruševu. Na izlazu iz Rovanjske, na Matekovoj punti nalazi se jedna od najpoznatijih špilja u Hrvatskoj – Modrič špilja, istražena u dužini od 829 metara.

Maslenica

Naselje Maslenica ime je dobilo po stoljetnim maslinicima koje su se uzgajale na obali, a masline su jedan od najznačajnijih prirodnih simbola ovog naselja i odraz prošlog vremena i aktivnosti stanovništva.
Maslenica je smještena u zagrljaju Novigradskog mora, rijeke Zrmanje i planine Velebit, poziva na idiličan obiteljski odmor u prekrasnom prirodnom ambijentu.

Ne postoji sa sigurnošću dokument o prvom naseljavanju mjesta Maslenica. Sjećanja stanovništva koja se prenose s koljenja na koljeno govore o prvom naseljavanju još od davne 1780. godine. Mjesto dobiva 1961. godine most koji nosi ime mjesta, te je od velike važnosti za stanovništvo.

Maslenički most (zvan i “Novi Maslenički most” kako bi se razlikovao od “starog” koji je srušen u Domovinskom ratu, nanovo izgrađen 2004. godine) armiranobetonski je lučni most iznad Novskog ždrila, nedaleko od naselja Maslenica, koji prevodi oba traka autoceste A1, na dionici Maslenica – Zadar 1. Most ima ukupnu dužinu 377,60 m, širinu 20,40 m, a rasponski sklop iznosi 350 metara. Rasponsku konstrukciju čini luk raspona 200 m, čime se svrstava među veće ovakve mostove u svijetu.

Rovanjska

Prelijepa Rovanjska smještena je u uvali na samom kraju podvelebitskog kanala, nedaleko od Zadra, Blizina Velebita obogaćuje ovaj kraj sa svojim parkovima, spiljama, šetnicama i biciklističkim stazama. Spilja Modrič speleološko je bogatstvo u podnožju Velebita, a crkvica sv. Jurja u samom mjestu biser je starohrvatske sakralne arhitekture.

Ovdje ćete ujedno doživjeti i jedan od najljepših zalazaka sunca. Valja samo kao zanimljivost dodati da se u svim starijim pisanim izvorima Rovanjska naziva Ravanjskom, vjerojatno zbog toga što se to malo mjesto, koje je svojevrsni zaselak Jasenica, nekad u izvorima pisalo “in Rawna”.

Zaton Obrovački

Zaton Obrovački je naselje u sastavu Općine Jasenice, u Zadarskoj županiji, smješteno 1 kilometar sjeverozapadno od Obrovca. U novije vrijeme Zaton Obrovački je poznat kao mjesto iz kojega porijeklo vuku proslavljeni hrvatski reprezentativci, Dado Pršo i Luka Modrić.

Modrič

Samo 2 km zapadno od Rovanjske smjestio se Modrič. To je najzapadniji dio naše općine i polazna točka planinarima za Sveto brdo, drugi po veličini vrh Velebita visine 1.752 m.

Nalazi se na jugoistočnom kraku planine, i pripada u vrhunce Južnog Velebita, gdje se i nalazi najviši vrh Velebita – Vaganski vrh.. U Modriču se nalazi jezero koje nikad do kraja nije istraženo niti je poznata njegova dubina. Specifično je po svojoj modroj boji po kojoj je, pretpostavlja se, Modrič i dobio ime.

Skip to content